4. Sınıf Simetri Konu Anlatımı

İlkokul 4. sınıf matematik dersi, güncel müfredata uygun Simetri konu anlatımını bulabilir ve pdf olarak indirebilirsiniz.

SİMETRİ

BU KONUDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?
→ Simetri aynası nedir?
→ Simetri aynası nasıl kullanılır?
→ Verilen simetri doğrusuna göre şeklin simetriğini çizme

3. Sınıfta İki eş parçaya ayrılabilen şekillere simetrik şekiller denildiğini öğrenmiştik. Bir şeklin simetri olup olmadığını anlamak için simetri aynası da kullanılabilir.

Simetri Aynası

Simetri aynası hem ayna özelliği taşıyan hem de şeffaf olması sayesinde arkadaki görüntüyü görmemize olanak tanıyan bir materyaldir.

Simetri Aynasının Kullanımı

Bir şeklin simetri olup olmadığını simetri aynası yardımıyla anlamak için o şeklin simetri doğrusu üzerine simetri aynamızı koyarız. Aynadan yansıyan şekil ile aynanın arkasında kalan şekil aynı ise o şekil simetriktir.

Şekil, simetri aynasına göre simetriktir.

Yukarıda verilen görselde simetri aynası iki simetrik üçgenin tam ortasına konulmuştur. Simetri aynasının arkasında kalan şekil parçası ile simetri aynasının bu tarafında kalan şeklin parçası eşittir. Dolayısıyla kağıda çizilmiş olan iki üçgen simetriktir. Simetri aynasının bulunduğu yer de simetri doğrusudur.

Şekil, simetri aynasına göre simetri değildir.

Yukarıda verilen görselde simetri aynası şeklin ortasına konulmuştur. Simetri aynasının arkasında kalan şekil parçası ile simetri aynasının bu tarafında kalan şeklin parçası eşit değildir. O halde yukarıda verilen şekil simetri değildir.

Bazı şekillerde, uygun yerlere simetri aynası yerleştirilip şekilden, eş parçalar elde edilebilir. Bu tür simetriye “ayna simetrisi”, “aynaya göre simetri” veya “doğruya göre simetri” denilir.

Bir Şeklin Doğruya Göre Simetriğini Çizme

Bir şekil ile simetriğinde karşılıklı her noktanın simetri doğrusuna olan uzaklığı eşittir. Bir şeklin verilen simetri doğrusuna göre simetriğini çizerken bu konuya dikkat etmemiz gerekir.

Simetrik Olan ve Olmayan Simetrik Şekiller

Yukarıda verilen görselde şekil 1‘deki A noktası ile B noktasının, C noktası ile D noktasının simetri doğrusuna olan uzaklığı eşit ve 2 birimdir. O halde şekil 1 simetriktir.

Yukarıda verilen görselde şekil 2‘deki M noktası ile N noktasının simetri doğrusuna olan uzaklığı eşit ve 2 birimken K noktası ile L noktasının simetri doğrusuna olan uzaklığı eşit değildir. K noktasının simetri doğrusuna olan uzaklığı 2 birimken L noktasının simetri doğrusuna olan uzaklığı 1 birimdir. O halde şekil 2 simetri değildir.

4. sınıf Simetri konusunu pekiştirelim.

4. Sınıf Simetri Kazanımları

M.4.2.2. Uzamsal İlişkiler

Terimler veya kavramlar: ayna simetrisi
M.4.2.2.1. Ayna simetrisini, geometrik şekiller ve modeller üzerinde açıklayarak simetri doğrusunu çizer.
Kelebeğin kanatları, çiçek, yaprak, kumaş, kilim desenleri, harfler vb. modeller üzerinde uygun yerlere ayna yerleştirilip eş parçalar gözlemlenerek bu nesnelerin simetrik oldukları fark ettirilir. Bu tür simetriye“ayna simetrisi” veya “aynaya göre simetri” veya “doğruya göre simetri” denildiği vurgulanır.
M.4.2.2.2. Verilen şeklin doğruya göre simetriğini çizer.
Önceki Konu AnlatımıSonraki Konu Anlatımı
Açılar Uzunlukları Ölçme

Yorum yapın