4. Sınıf Sağlıklı Bir Yaşam İçin Besinler Konu Anlatımı

İlkokul 4. sınıf Fen Bilimleri dersi Besinlerimiz Ünitesi Sağlıklı Bir Yaşam İçin Besinler konu anlatımını bu sayfada bulabilir ve inceleyebilirsiniz.

SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN BESİNLER

BU KONUDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?
→ Tüketeceğimiz besinleri satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?
→ TSE damgası nedir, hangi kurum tarafından verilir?

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için tükettiğimiz besinlerin taze, doğal ve temiz olması çok önemlidir. Ayrıca alacağımız besinler TSE damgalı olmalıdır.

Alışveriş yaparken sağlıklı besinler satın almazsak zehirlenip hasta olabiliriz.

Taze Besinler

Satın aldığımız ürünlerin taze olmasına dikkat etmeliyiz.

Pazarda satılan ürünlerin üzerinde son kullanma tarihi bulunmaz. Onun için satın aldığımız ürünlerin taze olmasına dikkat etmeliyiz. Taze besinler, vitamin ve mineral bakımından zengindir.

Tazeliğini kaybetmiş, uzun süre dışarıda beklemiş, çürümeye başlamış ve bozulmuş besinleri tüketmek sağlığımıza zarar verir. Bu durum zehirlenmelere neden olabilir.

Doğal Besinler

Seçtiğimiz besinlerin doğal olmasına dikkat etmeliyiz.

Uzun süre saklanması gereken besinlerin içerisine bazı katkı maddeleri konmaktadır. Uzun süreli saklama ve güvenli taşıma amacıyla kullanılan katkı maddelerinin yararlı olanları olduğu gibi zararlı olanları da vardır. Katkı maddelerinden bazıları besinlerin tatlarında değişikliğe neden olmaktadır.

Seçtiğimiz besinlerin doğal olmasına, içerisinde katkı maddesi bulunmamasına veya çok az katkı maddesi bulunmasına dikkat etmeliyiz. Katkı maddeleri genel olarak sağlığa olumsuz etki yapar.

Dondurulmuş Besinler

Bazı besinler, uzun süre saklanması için dondurulur. Bezelye ve pizza gibi besinler dondurulmuş olarak da satılan besinlerdendir. Donu çözünmüş veya paketi yırtık olan dondurulmuş besinleri almamalıyız. Dondurulmuş besinlerin donu çözündükten sonra bu besinleri kısa sürede tüketmeliyiz.

Bazı besinler paketlenerek satılır. Bu besinlere süt, meyve suyu, ayran, peynir, yoğurt örnek olarak verilebilir.

Bu besinleri alırken paketlerinin yırtık olmamasına dikkat etmeliyiz. Ayrıca paketlenmiş bir besini alırken son kullanma tarihine bakmalıyız. Son kullanma tarihi besinlerin bozulmadan tüketilebileceği en son tarihtir.

Türk Standartları Enstitüsü Damgası

Satın aldığımız ürünlerin son kullanma tarihine ve TSE damgası dikkat etmeliyiz.

Paketlenmiş besinleri alırken dikkat etmemiz gereken bir başka konu da paketlerin üzerinde TSE damgasının olup olmadığıdır. Bu damga, paketlenen besinin kalite standartlarına uygun olarak üretilip paketlendiğini gösterir.

Temiz Besinler

Besinlerin temiz olarak tüketilmesi de önemlidir. Sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra tüketmeliyiz. Yıkamamızı gerektiren en önemli sebeplerden biri, zirai ilaç kalıntılarının meyve ve sebzeler üzerinden arındırılmasıdır. Yıkamadan tükettiğimiz besinlerin sağlığımızı bozabileceğini unutmamalıyız.

Besinleri Satın Alırken Dikkat Edeceğimiz Konular

  • Aldığımız ürünün üzerinde TSE damgası olmalıdır.
  • Besinlerin ambalajı hasar görmemiş olmalıdır.
  • Üretim ve son kullanma tarihi olmalıdır.
  • Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen onay numarası olmalıdır.
  • Mevsimine uygun sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Kuru baklagiller satın alınırken küflü olmamasına özen gösterilmelidir. Çatlak yumurtalar satın alınmamalıdır.
  • Dondurulmuş besinler alışverişin sonunda satın alınmalıdır. Bu tür besinler en kısa zamanda dondurucuya yerleştirilmelidir.
  • Satın alınan gıdalar temizlenmeden tüketilmemelidir.
4. Sınıf Sağlıklı Bir Yaşam İçin Besinler Kazanımları
F.4.2.1.3. Sağlıklı bir yaşam için besinlerin tazeliğinin ve doğallığının önemini, araştırma verilerine dayalı olarak tartışır.
Dondurulmuş besinler, paketlenmiş besinler, son kullanma tarihi gibi kavramlar üzerinde durulur. Ayrıca besinlerin temizliği konusuna öğrencilerin dikkati çekilir.
Önceki Konu AnlatımıSonraki Konu Anlatımı
Besin İçerikleri Dengeli Beslenme

Yorum yapın