1. Sınıf Çizgi Çalışmaları

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından değiştirilen Maarif Modeli müfredatına uygun, ilkokul 1. sınıf ilkokuma yazma öncesi kullanabileceğiniz eğlenceli ve farklı düzenli çizgi çalışmalarını ve düzensiz çizgi çalışmalarını bu sayfada bulabilir ve pdf olarak indirebilirsiniz.

Çizgi çalışmalarını ister sınıfta etkinlik olarak kullanın, ister ödev olarak eve verin.

OKUMA YAZMA DÜZENSİZ VE DÜZENLİ ÇİZGİ ÇALIŞMALARI

Öğrenciler çizgi çalışmalarına başlamak için el ve parmak kas gelişimlerini tamamlamış olmalıdırlar. Aksi takdirde çabuk yorulurlar ve yazıları istenilen şekilde olmaz.

El ve parmak ince motor kaslarının gelişip gelişmediğini nasıl anlarız?

El ve parmak ince motor kaslarının gelişip gelişmediğini kontrol etmek için sağ ve sol işaret parmaklarınızı yere doğru uzatın, öğrenciniz veya çocuğunuz sağ ve sol eliyle işaret parmaklarınıza tutunsun, ellerinizi kaldırın ve bu durumda öğrencinin ayaklarının yerden kesilmesini sağlayın, bu şekilde bir dakikaya yakın durabilen çocuğun ince motor kasları gelişmiş demektir. Yarım dakikadan az durabilen çocukların ince motor kasları yeterli seviyede gelişmemiş demektir.

Çizgi çalışmaları öncesi öğrencilere el ve parmak ince motor kaslarının gelişmesi için ipe boncuk dizme, mandal takıp çıkarma, oyun hamuru ile oynama, kes yapıştır gibi etkinlikler yaptırılabilir.

Doğru Kalem Tutma

Çizgi çalışmalarına başlamadan önce mutlaka doğru kalem tutmanın nasıl olduğu öğrencilere anlatılmalıdır. Kalemi doğru tutan bir öğrenci çabuk yorulmaz, daha güzel ve rahat yazar.

Çizgi çalışmaları ve okuma yazma sırasında tekrar tekrar doğru kalem tutma öğrencilere hatırlatılmalıdır.

Doğru Kalem Tutma

Kalem nasıl tutulur ve doğru kalem tutma öğrencilere nasıl anlatılır?

Orta parmağımız kalemin yatağıdır. İlk önce kalemi yatağına yatırırız. İşaret parmağımız kalemin yastığıdır. Yastığı kalemin başının altına koyarız. Baş parmağımız da kalemin yorganıdır. Üşümemesi için yorganı kalemin üzerine örteriz.

Çizgi çalışmalarını yaptırmaktaki amaç öğrencileri harfleri yazmaya hazır hale getirmek olmalıdır. Onun için düzensiz çizgi çalışmalarından başlayıp ardından düzenli çizgi çalışmaları yaptırmak gerekir.

Düzenli çizgi çalışmaları sırası önce yuvarlaklar, ardından eğik çizgiler, son olarak da dik çizgiler şeklinde olmalıdır.

Uyum haftasından sonraki bir hafta; öğrencilerin dinleme eğitimi çalışmaları, doğru nefes alıp verme ve odaklanma çalışmaları, parmak, el ve kol kaslarını geliştirme çalışmaları, kalem tutma, boyama, çizgi çalışmaları ve el-göz koordinasyonu çalışmalarına ayrılmalıdır.

Dosyayı İndirmek İçin Tıklayınız

Önceki EtkinliklerSonraki Etkinlikler
Oryantasyon EtkinlikleriA Sesi Etkinlikleri

Yorum yapın